Oedeemfysiotherapie (manuele lymfdrainage methode Vodder)

Oedeemfysiotherapie is bedoeld voor mensen die hinder hebben van oedeem.

Oedeem is een abnormale ophoping van vocht in een deel van het lichaam. Er is een verstoord evenwicht tussen aanvoer en afvoer van vocht. Dit kan zich uiten in een gevoel van zwaarte, spanning of stuwing van de huid, een pijnlijk of tintelend gevoel en een toename van omvang van het lichaamsdeel.

Oedeem kan verschillende oorzaken hebben. Eén van de bekendste oorzaken is oedeem na beschadiging of verwijdering van lymfklieren. Andere oorzaken kunnen zijn: operaties, verminderde conditie van de bloedvaten of door bepaalde aandoeningen van hart, nieren en lever. Daarom adviseren wij u om altijd eerst contact op te nemen met uw huisarts voor u een afspraak maakt bij de oedeemfysiotherapeut.

Oedeemfysiotherapie kan bestaan uit:

  • Manuele lymfdrainage: een zachte massage techniek die gericht is op het stimuleren van de afvoer van lymfvocht en het bevorderen van de functie van de niet-aangedane lymfvaten en lymfklieren.
  • Compressietherapie: zwachtelen voorafgaand aan opmeten van een therapeutisch elastische kous.
  • Lymftaping: door middel van specifieke tape wordt de lymfe-afvoer bevorderd.
  • Oefentherapie: voor het bevorderen van de afvoer van vocht, voor het herstel en behoud van beweeglijkheid en spierkracht in het aangedane lichaamsdeel.
  • Ademtherapie: specifieke oefeningen met betrekking tot uw ademhaling verbeteren de afvoer van het lymfevocht.
  • Voorlichting: Informatie over huidverzorging, voeding, preventie en zelfhulp waarmee u zelf aan de slag kunt gaan (zelfmanagement).

Hermien Wierdsma is onze oedeemfysiotherapeut (en tevens MSc oncologiefysiotherapeut). Zij gebruikt de methode Vodder.
Manuele Lymfdrainage volgens de methode Vodder (MLDV) is een zachte massagevorm en is gebaseerd op een holistische behandeling, waarbij de mens in zijn geheel telt. Door het effect op o.a. het hormoonstelsel, het stressniveau in het lichaam en de immuniteit (weerstand) kan deze methode naast behandeling van oedeem ook ingezet worden bij andere klachten zoals stress gerelateerde klachten, darmklachten (bv obstipatie) en huidproblemen (bv psoriasis). De lymfdrainage wordt in het algemeen alleen toegepast in het beginstadium van oedeem.

In 2016 en 2017 heeft Hermien de cursussen Fascie technieken 1 en 2 gevolgd bij Willy Fourie. Met deze technieken kunnen problemen ten gevolge van de behandeling(en) van kanker (zoals littekens en fibrose) maar ook littekens na operaties goed behandeld worden.

Zie ook www.fysiotherapieenkanker.nl