Dry needling

Dry needling is één van de manieren om myofasciale triggerpoints, pijnlijke verhardingen in spieren, te behandelen. Dry betekent dat er enkel een droge naald wordt ingebracht. Triggerpoints kunnen stijfheid, krachtsverlies, energieverlies van de spier en pijnklachten veroorzaken. Dry needling wordt ingezet bij spierklachten die langere tijd bestaan en is onderdeel van een totaalbehandeling, waarbij rekkingen, massage, manuele therapie en oefeningen andere onderdelen kunnen zijn.

Na intake en het onderzoekend gesprek, volgt het lichamelijk onderzoek. De behandelaar gaat op zoek naar harde spieren en triggerpoints. In dezelfde sessie worden een paar punten behandeld om te ervaren en om de reactie vast te stellen. Zwangerschap, acute blessures, veel stress en angst kunnen reden zijn om niet (meteen) te behandelen.

De fysiotherapeut gebruikt bij een dry needling behandeling lange, dunne naalden. Met deze naald wordt door de huid direct in de spier in een triggerpoint geprikt. Het inbrengen van de naald voel je niet. Als het triggerpoint wordt geraakt, gaat dat gepaard met een plotselinge korte aanspanning en een drukkend of kloppend pijngevoel van korte duur. Hierna is meteen een ontspannend effect merkbaar. De spier voelt soepeler en de beweeglijkheid is ruimer. Als het triggerpoint is ontspannen en daarmee het deel van de spier waarin het zich bevond, kan het herstel van de spier beginnen. Afvalstoffen worden uitgespoeld en voeding wordt aangevuld. Deze fase kan tot een dag of tien duren.

Na een behandeling voelen de behandelde spieren vermoeid en zwaar aan, als spierpijn. Dit is een normale reactie en het gevoel verdwijnt geheel binnen een paar dagen. Soms treedt algehele vermoeidheid op en volgt een diepe slaap.

Daar waar triggerpoints in een gevoelig gebied, zoals de nek/schouderregio, worden behandeld, treedt soms een vegetatieve reactie op. Je krijgt het warm en wordt zweterig, zelden misselijk.

Er zijn raakvlakken tussen acupunctuur en dry needling. Materiaal en techniek zijn hetzelfde. Het verschil is de achterliggende gedachte. Dry needling effecten worden verklaard vanuit fysiologie en biochemie en is een lokale behandeling. Acupunctuur verklaart effecten vanuit een energetisch concept en werkt met banen.

Dry needling wordt in onze praktijk gedaan door Erik Visser en Siska Folkertsma.