Hartrevalidatie

Hartrevalidatie de Hertog

Het is vanaf 2021 mogelijk om in de Hertog hartrevalidatie te volgen. Onze collega Erik Visser heeft jarenlange ervaring met patiënten met acute en langdurige klachten aan hart en bloedvaten.
Tijdens hartrevalidatie werkt u samen met de fysiotherapeut aan uw herstel. U leert uw grenzen opnieuw kennen en verleggen. Daarnaast krijgt u tips voor een gezonde leefstijl en leert u omgaan met emoties en onzekerheid bij inspanning. Een revalidatietraject start altijd met een intake waar de medische gegevens en de fysieke beperkingen in kaart worden gebracht. Ook zal een conditietest worden afgenomen en wordt een persoonlijk behandelplan gemaakt.
Fysieke training maakt een groot deel uit van de revalidatie, met als doel om de fysieke belastbaarheid te vergroten en zelfstandig beweegactiviteiten vol te houden als de revalidatie word afgesloten.

Voor wie is hartrevalidatie?
Bent u bij de cardioloog of huisarts onder behandeling voor hartproblemen? Dan kunt u meedoen aan hartrevalidatie. Het helpt bij het herstel, bijvoorbeeld:
– na een hartinfarct
– na een dotter- en stentbehandeling of bypassoperatie
– na een hartklepoperatie
– als u een pacemaker of ICD heeft
– als u hartfalen hebt
– veel last hebt van angina pectoris
– bij een aangeboren hartafwijking
– bij hoge bloeddruk
– bij hartritmestoornissen

Hartrevalidatie helpt
Meedoen aan een hartrevalidatieprogramma helpt! U heeft daarna minder kans op nieuwe hartproblemen en krijgt meer vertrouwen in het lichaam. U leert er omgaan met de gevolgen van de aandoening.

Ook voor naasten
Vaak hebben naasten van patiënten met hartproblemen ook behoefte aan hulp. Zij voelen zich na een hartinfarct soms ook onzeker, machteloos of somber. Een goede stap hierin is om mee te gaan naar doktersbezoeken en naar de intake voor hartrevalidatie in de Hertog. Op deze manier kunt u direct alle vragen stellen die u heeft. Vraag de fysiotherapeut naar de mogelijkheden. Heeft uw cardioloog of huisarts niets verteld over hartrevalidatie? Vraag er gerust zelf om. U kunt ook nog deelnemen als u al langer geleden behandeld bent.

Vergoeding
De vergoeding voor hartrevalidatie in de Hertog komt uit de aanvullende zorgverzekering. Het gaat om de vergoeding voor fysiotherapie. Een verwijzing voor deelname aan de revalidatie is niet altijd nodig, maar het is wel prettig als we alle relevante medische informatie hebben. Dit staat vaak op een verwijzing, als u doorgestuurd wordt door uw arts of praktijkondersteuner.
Mocht u niet aanvullend zijn verzekerd dan zijn de kosten voor uzelf. Soms zijn er vergoedingsmogelijkheden via de gemeente of uw werkgever.